My story

In 2009 nam ik een besluit om mijn IT-carrière even ‘on hold’ te zetten. Ik was op zoek naar de zin van mijn job, van mijn leven, van hét leven. Niets beter om hier achter te komen dan aan een grote reis te beginnen. Enkel mijn hond, compagnon Zappa als mede-reiziger. Waar was ik naar op zoek? Naar mezelf? Naar iets nieuws in mijn leven? De vele invloeden onderweg, de verschillende culturen, de hoogtepunten en zeker ook de dieptepunten deden me inzien dat ik met mijn leven een andere weg wou inslaan. Ik wou ‘iets’ met mijn handen doen, en ik wou iets ‘maken’. Iets nuttigs, duurzaams. Ik wou mensen kunnen helpen en tevens dichtbij de mensen staan. Met respect voor het milieu, tégen de wegwerpmaatschappij.Ik besloot schoenhersteller te worden, dingen repareren die anders weggegooid zouden worden. Ik was vastberaden en ben er uiteindelijk in geslaagd om een eigen zaak op te starten: Leersnijder Zappas – afgeleid van het Zuid-Amerikaanse ‘zapatero ‘(schoenmaker), ‘zapatos’ (schoenen), en natuurlijk mijn hond Zappa waarvan de naam op zijn beurt komt van het muzikaal, creatief genie ‘Frank Zappa’.

Begonnen in de schuur van mijn nonkel (RIP Nonke Jef), ondertussen een eigen atelier in de kelder in ons huis. Het is hier dat de klanten bij mij terecht kunnen voor allerhande herstellingen aan schoenen, tassen, lederwaren, paardentuig, … Het probleem/reparatie wordt samen met de klant bekeken. De prijs wordt bepaald en mits overeenkomst wordt de herstelling uitgevoerd op een professionele en authentieke manier met de juiste materialen.
Begonnen als schoenhersteller, maar al snel omgeschoold tot zadel-gareelmaker en nu volwaardig professioneel ambachtelijk leerbewerker. De mensen komen rechtstreeks in het atelier waar ze de geur en de authenticiteit van de lederambacht kunnen aanschouwen.

In crafting there are no mistakes
 just unique creations

Werkwijze

Ik werk op een authentieke en ambachtelijke manier. Dit wil zeggen dat alles wat ik maak volledig met de hand wordt uitgesneden, genaaid en afgewerkt. Alles wordt vervaardigd uit volnerf plantaardig gelooid rundleer.

De natuurlijke nerf van het leer is mooi zichtbaar. Ze is zeer stevig en wordt, door het gebruik ervan, stelselmatig soepeler. Na verloop van tijd krijgen deze producten een mooi patina.

Mijn creaties worden volledig met de hand uitgesneden en vervaardigd uit zelf uitgekozen leer. Elk stuk wordt op bestelling op maat gemaakt en is sowieso uniek in zijn soort.

Alles is met de hand genaaid. Hiervoor maak ik gebruik van de zadelsteek. De zadelsteek is de populairste manier om leer te naaien, en dat is niet voor niets. Het is één van de duurzaamste manieren om leer te naaien, omdat er bij elke steek een knoop gelegd wordt. Op deze manier komt, wanneer de draad breekt, slecht één steek los in plaats van de hele lijn zoals dat bij machines wel het geval is.

Hand- en Maatwerk

Volledig handwerk zonder de tussenkomst van machines, geen massaproductie, alles is uniek, authentiek en op vraag van de klanten gemaakt. Ontwerpen van mezelf en ontwerpen van bekende leathercraft-designers (Tony See, Vasile and Pavel, Patrick Ku, Marius, …) die ik, als ambachter/maker vervaardig naar de wensen van de klant. Geen stockverkoop. Omdat alles gemaakt wordt uit écht leder (vooral volnerf, tuigleder) en met de hand genaaid wordt, heb je een uniek en vooral duurzaam product dat enkel mooier wordt met de jaren…

“Uw kleinkinderen gaan er nog om vechten”

Ontmoet het team

Wim ‘Bonk’
Gepassioneerd Ambachtsman - leerbewerker
Zappa (RIP)

Co-founder and Mascotte

Senior Floor Manager

Senior Security and Customer service

Dweezil

Junior Security and Customer service (in training)

Floor Manager (in training)

Openingsuren: Dinsdag t.e.m. donderdag 16u-19u Vrijdag enkel op afspraak
Zaterdag 9u – 13u Gesloten op zon-, maan- en feestdagen