Leer is een restproduct. 99 procent van al het leer komt van huiden van vee, schapen, varkens en geiten. Dat zijn dezelfde dieren die ons vlees, melk en wol leveren. Jaarlijks verwerkt de industrie zo meer dan 8 miljoen ton dierenhuiden. Mochten we niets met die huiden doen, zouden we een enorm afvalprobleem hebben.
Afval van de vleesindustrie krijgt een economische waarde dankzij de leerindustrie.
Mijn creaties zijn gemaakt op een ambachtelijke authentieke manier, ze zijn uniek, tijdloos en vooral duurzaam. Van restproduct tot duurzaam luxe-product of gebruiksvoorwerp van
ongeziene kwaliteit. Als het product op de juiste manier behandeld wordt gaat het geen leven lang mee, maar één of meerdere generaties.
Leder is een natuurlijk gegroeid materiaal en komt niet van de rol. Elk stuk is anders. De exacte prijs kan alleen per huid bepaald worden.
Tuigleder wordt puur plantaardig gelooid. Hierin is er nog een onderscheid in putgelooid tuigleder (duurt heel lang) en gelooid in trommels (gaat sneller). Het leder is alleen maar van koeien (niet van stieren of andere dieren). Daardoor is de huid gelijkmatig (vezeltextuur, dikte) over de gehele oppervlakte. Tuigleder heeft minder vet (5 - 11 %). Het is niet zo zacht als kledingleder.
Leer is een van de meest natuurlijke materialen die al door onze voorouders werd gewaardeerd. Zij maakten kleding en dekens van de huid van wilde dieren waarop gejaagd werd. Aangezien leer een bederfelijk materiaal is begonnen mensen al vroeg met het ontwikkelen van methoden om de ruwe dierenhuiden duurzamer te maken. Dit proces heet looien.
Plantaardig looien is een methode om de huid in een pure en natuurlijke manier te verwerken zonder gebruik van schadelijke chemicaliën. De werkwijze wordt gebruikt om de dierenhuid te stabiliseren en het resulterende leer te kunnen verwerken. Het is een traditioneel en ambachtelijk proces dat gebruik maakt van het looizuur van verschillende planten, met behulp van de schors, takken, bladeren of zelfs sommige vruchten in een aantal specifieke technieken. Het looiproces duurt één tot maximaal drie maanden. Dit proces kan worden versneld door de toevoeging van synthetische looimiddelen, dit is niet mogelijk voor zuiver plantaardige leer producten.
Looien begint met een penetratie proces waarbij de combinatie van huiden en natuurlijke looizuren wordt gemengd totdat de looi en het leer goed zijn samengevoegd. Om het leer te bereiken moet de eerste looi concentratie zwak en zacht zijn om vroeg looien op het oppervlak te voorkomen. Met een tegenstroom systeem bewegen de gaatjes door een reeks putjes in één richting, terwijl de vloeistoffen in tegenovergestelde richting bewegen. De huid gaat door drie series van de kuilen. In elke laag wordt de huid bestrooid met stevig looi materiaal. Fermentatie en afzetting van de huid zorgt voor stevig leer in 3 maanden. De sterke vloeistoffen uit de laatste kuil worden geleidelijk verplaatst naar het systeem terwijl de huid omhoog komt van zwak tot sterk. Aan het eind wordt het leer opgestapeld voor een paar dagen om het looi volledig op te laten lossen.
Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen de chemische en de natuurlijke looi methode. De meest populaire en controversiële manier van looien is chroomlooien. Dit is het gevolg van het veelvuldig gebruik in de mode-industrie. Het wordt gebruikt in 85% van de wereldwijde leer productie waardoor in de meeste gevallen leer niet langer een natuurproduct is. Het gebruik van chroomzouten is schadelijk voor de gezondheid van mens en milieu. Ondanks deze belangrijke nadelen is het nog steeds de meest gebruikte methode in de mode-industrie, vooral omdat chroomlooien snel en goedkoop is en er is minder materiaal voor nodig. Bovendien is de verdere verwerking heel gemakkelijk en vergt minder deskundigheid.